Om acsa

Familjen Carlsson på en bild som har några år på nacken.

Anna och Anders med barnen Sara, Oskar, Ylva och Axel tillsammans 

med 586 Skogsgård Lyster Daga, 20:e generationen stamboksförd

Holstein i familjens ägo.

Om acsa

Anders Carlsson heter jag som driver och äger acsa

Företaget är Sveriges största importör av Fleckvieh/Simmental sperma från Tyskland, Bayern Genetik, och Österrike, genetic Austria. Denna verksamhet har jag fått förtoendet att ta över efter Georg Brunner som startade Bayern Genetic för 22 år sedan. Jag är glad att ha fått möjlighet att fortsätta detta arbete och hjälpa er lantbrukare med att avla fram de bästa djuren för just era förutsättningar. Acsa är också representant för Dovea Genetics från Irland med Holstein Friesian, en robust svartvit ko anpassad för grovfoderbaserade system. Dovea har satsat mycket på köttdjur och har bra data både för kött på kött men även för kött på mjölk.

 

Till vardags driver jag tillsammans med min familj Skogsgård i Getinge, Halland.

Där har vi Ekologisk produktion med 220 mjölkkor 1/3 Fleckvieh (FV) och 2/3 Holstein.

Vår målsättning är att göra mjölk och kött av det gården kan ge.

När vi kan minska på inköpta insatsmedel är det bra för det ekonomiska utfallet.

Vi har använt Fleckvieh i över 20 år, först som köttdjur, men nyfikenheten gjorde att vi provade att mjölka dessa första korsningar. Det föll väl ut och idag mjölkar vi ca 75 Fleckviehkor. Deras mjölkavkastning är hos oss marginellt lägre än våra Holsteinkor, med några FV bland de högst avkastande i besättningen. Den stora skillnaden är att det är en tåligare ko som ”tar hand om sig själv ” när det händer något. Celltalen är mindre än hälften jämfört med Holstein och slaktvikten 50 kg högre med 1 formklass högre klassning än hos Holstein, hos oss 386 kg i klass R för FV. Kalven har också ett högre värde, sammantaget leder detta till en lönsammare ko.

Betesdriften är en viktig del i vår produktion, därför har vi sökt oss bland annat till Irland. Där har vi lärt oss mycket om bete och vallodling. Vi har också sett hur man jobbar med sina gårdar, med stort fokus på att vara rationell, ha lättarbetade system, göra mjölk och kött av gräs och ensilage, miljövänligt med bra lönsamhet. En stor skillnad är djurmaterialet, målet för deras Holstein-Friesian är en ko som väger 500 kg, ger 500 kg milksolids (kg fett+ protein, ca 6000 - 6500 kg mjölk) och får inte mer än 500 kg kraftfoder per år. Dessa siffror imponerar kanske inte på svenska mjölkbönder, men ska kon klara att producera 10 - 12 liter mjölk per kg kraftfoder så krävs det en annan typ av ko än vi är vana vid idag. Målet är 18 % rekrytering och därför har man också satsat mycket på att utveckla köttdjursaveln. Irland har världens största genomiska databas för köttdjur.

Österrike och Irlands mjölkproduktion är de mest koldioxideffektiva i Europa. Österrike har den mest koldioxideffektiva köttproduktionen, Irland är nr 5. Koldioxideffektivitet och fodereffektivitet hänger tätt ihop och är viktiga för miljön men kanske allra mest för bondens lönsamhet. Utan lönsamhet kan vi inte sköta våra gårdar, familjen och miljön så bra som vi vill.

Så oberoende av din driftsinriktning, mjölk/kött, bete/grovfoder/kraftfoder, ”intensivt/extensivt” vill vi vara det bredaste och mest kompletta alternativet för just dig och din besättning. Varje djur skall vara lönsamt!