Köttjurar

Köttjurar

Köttdjursuppfödningen i Sverige bedrivs på olika sätt, nästan lika många sätt som det finns företag i branschen. Det i kombination med variationen i acsas tjurutbud har gjort att jag valt att presentera tjurarna i fyra olika grupper. Jag hoppas detta skall vara till hjälp när ni skall välja rätt tjur till just er besättning. Vissa av tjurarna förekommer på flera ställen medan andra bara finns med på ett ställe. Det betyder inte att en tjur bara kan användas för det ändamål jag föreslagit. Se detta som en första hjälp på vägen. Naturligtvis är det du som känner din gårds förutsättningar som vet vilken typ av djur som passar bäst hos just dig.

Gå vidare till

Kött på mjölkkor

Här är acsas starkaste sida. Genom att vi har så stor bredd bland Fleckvieh mjölktjurar, och den bästa köttillväxten finns i mjölkpopulationen, kan vi utnyttja detta i området mellan mjölk och kött.

Hur då?

- Genom att seminera dina bästa kor renrasigt med mjölkras, nästan så mycket som du behöver för att få tillräckligt med rekrytering.

- Därefter används Fleckviehtjurar med bra köttegenskaper i mellanskiktet av besättningen. Tjurkalvarna går till köttproduktion medan kvigkalvarna kan användas antingen som slaktdjur eller till ”mjölkhybrider” som ger mycket mjölk.

- ”Mjölkhybriderna” semineras sedan med bra köttjur och ger ett värdefullt slaktdjur. Ju högre andel korsningskor du mjölkar desto bättre slaktkalvar får ni fram. Hur stor andelen skall vara är olika mellan olika gårdar och system, men kan ge ett betydande ekonomiskt tillskott med låga insatser.

Om ni inte vill jobba med korsningskor är Irländska Dairy Beef Index, DBI, en god hjälp för att hitta bra kötttjurar till mjölkkor. Här är Dovea ledande med många topptjurar för DBI. Lätta kalvningar, formklass, tillväxt och kort dräktighetstid premieras här.

-Varje djur skall vara lönsamt.


Gå vidare till

Mjölk på köttkor

Genom ett brett utbud av väl prövade, etablerade och för Sverige nyare raser, finns här bra alternativ för att öka produktiviteten i produktionen.



Gå vidare till

Övriga köttrastjurar